Studentalliansen

Alliansens studentförbund

Pressmeddelande                                            2010-09-08

Alliansens studentförbund presenterade tio punkter för högre utbildning

Idag presenterade Alliansens studentförbund tio gemensamma mål för den högre utbildningen på Träffpunkt Allians i Stockholm. De gemensamma målen för de fyra studentförbunden är att den högre utbildningen måste sätta kvaliteten först, att en högre utbildning måste löna sig och att den studiesociala situationen för studenter måste förbättras.

– Det är viktigt att jobbskatteavdraget bibehålls så att utbildning och arbete lönar sig. En högre utbildning är en investering både för individen och samhälle och måste sluta straffbeskattas i form av värnskatten, säger Karin Ernlund (c) ordförande Centerstudenter.

– Möjligheten att arbeta vid sidan om studierna är viktig både för studenters ekonomi och för att få en fot in på arbetsmarkanden. Därför måste fribeloppet avskaffas och arbetsgivaravgifterna för unga och studenter sänkas, säger Erik Persson (m) ordförande Moderata studenter.

– Bostadssituationen för studenter är på många håll i landet akut. Det är orimligt att efterfrågan på billiga och enkla bostäder är så stor och utbudet så litet. Vi måste arbeta både långsiktigt och kortsiktigt med den frågan, både göra det enklare att hyra ut i andra hand för att avhjälpa problemet snabbt men även förenkla regelverket för bostadsbyggandet för att skapa en långsiktigt hållbar bostadsmarkand, säger Kalle Bäck (kd) ordförande Kristdemokratiska studentförbundet.

– Allt för länge har kvantitet gått före kvalitet inom den högre utbildningen. Högskolan behöver inte ännu en tillfällig kvalitetssatsning utan en kvalitetsreform där kvalitet är en större faktor när anslagen fördelas, säger Hedwig Kastenstam (fp) 1:e vice ordförande Liberala studenter.

Dessa tio punkter presenterades idag som Alliansens studentförbunds gemensamma mål för den högre utbildningen:

  • Kvalitet före kvantitet
  • Mer arbetslivsanknytning
  • Öka möjligheterna att arbeta vid sidan om studier
  • Entreprenörskap genom hela utbildningssystemet
  • Satsa på bildningsyftet inom högskolan
  • Utbildning ska löna sig
  • Studenters bostadssituation måste förbättras
  • Självständiga lärosäten
  • Stark och fri forskning
  • Skäligt studiemedel

Läs programmet i sin helhet här Alliansens studentf_#16172F

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s