”KD – Sveriges enda borgerliga idéparti”.

Trots en gedigen valrörelse  från många kristdemokratiska valarbetare, så belönade väljarna inte partiet med fler röster. Den generella trenden i hela riket var tyvärr negativ och Kristdemokraterna är idag riksdagens minsta parti tillsammans med Vänsterpartiet. Behovet av förnyelse är därför påtagligt. I veckan lade KDU fram resultatet av den s.k. Kriskommissionens arbete. Här efterlyses ett mer tydligt ledarskap och ett tydligare politiskt koncept. Det måste helt enkelt bli tydligare för väljarna vad Kristdemokraterna ska förknippas med.

Göran Hägglund visar nu prov på en medvetenhet om behovet av kristdemokratisk förnyelse. Partiet har nu en unik möjlighet att profilera sig som det enda borgerliga idéburna alternativet i svensk politik.

”Valresultatet med två jämnstora partier gynnar KD – Sveriges enda borgerliga idéparti. Kristdemokraterna som politikens gränspoliser har varit kärnan i den förnyelse av partiet som pågått det senaste året. Men det räcker inte. Utvecklingen av vår politik har inte hängt med idéutvecklingen.”

Hägglund nämner nu rättsfrågor, familjepolitiken och småföretagens roll som möjliga områden för partiet att tydligare profilera sig inom. Jag tycker att detta är utmärkta frågor för Kristdemokraterna att ta initiativet på. I synnerhet skulle en familjevänlig politik kunna kopplas ihop med förebyggande och bekämpande av brottslighet. Detta skulle kunna utgöra ett tydligt politiskt koncept och tydliggöra varför väljarna ska rösta på Kristdemokraterna och inte bara alliansen i allmänhet.Viktigt blir då också att kommunicera detta budskap konsekvent och i god tid innan nästa val. det får inte råda någon tvekan om vilka frågor som Kristdemokraterna driver, vilket tyvärr var fallet i valet 2010.

Det känns hoppfullt att både ungdomsförbund och parti har insikt om vad som behöver göras. Jag är helt övertygad om att Kristdemokraterna kommer igen i valen 2014 om man lyckas fylla begrepp som ”politikens gränser” och ”verklighetens folk ” med ett tydligt sakpolitiskt innehåll. Arbetet med detta kan nu börja!

Kalle Bäck

Annons

Lämna en kommentar

Under Kristdemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s