Alliansens Studentförbund presenterar tio punkter för högre utbildning.

Alliansens studentförbund presenterade idag ”10 punkter för högre utbildning”. Själva presentationen ägde rum på ”Träffpunkt allians” i centrala Stockholm.

Nedan följer de tio punkterna i korthet:

Alliansens Studentförbund presenterar tio punkter för högre utbildning

1. Kvalitet före kvantitet – högskolan behöver inte fler kvalitetssäkringar utan en kvalitetsform där kvaliteten – inte examinerade kurser – sätts i fokus för fördelning av anslag.

2. Arbetslivsanknytning – praktik som ett naturligt inslag på majorieteten av landets högre utbildningar. Utexaminerade studenters anställningsbarhet ska också vara en självklar del i lärosätets rankning.

3. Öka möjligheterna att arbeta vid sidan om studier – fribeloppet bör slopas, arbetsgivaravgiften ska fortsätta vara låg

4. Entreprenörskap – det borde vara lika självklart att starta företag som att söka jobb, hela grundutbildningen bör genomsyras av ett entreprenörsperspektiv.

5. Bildningstanken – högskolan har två syften, att utbilda för arbete och bildning, alltså inte bara förbereda för arbetsmarknaden, utan bilda intellektuellt, kulturellt och socialt.

6. Utbildning ska löna sig – studenter som väljer att avsätta många år av sina liv och ta stora lån för att utbildning ska inte bestraffas med en värnskatt när de börjar tjäna pengar. Jobbskatteavdraget ska även finnas kvar så att avkastning på utbildning blir högre för alla.

7. Studenters bostadssituation måste förbättras – genom ett förenklat regelverk för bostadsbyggande och göra det enklare att hyra ut i andra hand.

8. Självständiga lärosäten – högskolan behöver högre grad av självständighet för att bättre anpassa sin verksamhet efter sina studenter och forskning.

9. Forskning – större möjligheter för universiteten att ta emot donationer som också bör vara avdragsgilla eftersom det ökar mångfalden i forskningen.

10. Skäligt studiemedel – studiemedlen måste höjas i takt med kostnadshöjningar för studenter. Studiemedlet bör också fortsättningsvis utgöras av både en bidragsdel och en lånedel – detta garanterar att både staten och studenten tar ansvar för studietiden.

Tiopunktsprogrammet i sin helhet går att läsa nedan!

Alliansens studentf_#16172F

Annons

Lämna en kommentar

Under KSF:s verksamhet, Studentförbund, Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s