DN-debatt:”Universiteten stoppar oss”.

Följande artikel har publicerats på DN-debatt. ”

Universiteten stoppar oss”

De politiska studentförbunden: Vi vill kunna utöva vår verksamhet på landets universitet och högskolor.

Enligt svensk grundlag utgår all offentlig makt i Sverige från folket som genom fria och allmänna val utser sina representanter till riksdagen.

Vårt demokratiska system ger varje medborgare chansen att påverka sin vardag. Men för att man som meborgare i en demokrati ska kunna göra medvetna val krävs information och kunskap om de alternativ som finns. En av de högre lärosätenas viktigaste uppgifter är att samverka med samhället och fungera som en länk mellan samhälle och vetenskap.

Tillsammans har vi som representanter för de politiska studentförbunden från riksdagens samtliga partier gemensamt beslutat att skriva denna artikel i protest mot hur Sveriges högskolor och universitet hanterat denna uppgift. Vår kritik grundar sig på det faktum att vi gång på gång, under såväl valrörelser som mellanvalsperioder, nekats tillträde till universitet och högskolor utifrån osakliga grunder och bristande argument som: ”Hotet från extrem­partier är för stort” eller ”Vi vill ställa oss politiskt neutrala.” I vissa fall har vi till och med hänvisats till policydokument som sedan visat sig inte existera.

Det motstånd som universitet och högskolor utövar mot politiska studentförbund kan vi aldrig acceptera. Vi har en vision om en utveckling där de högre lärosätena i stället uppmuntrar till en politisk debatt och ett ökat intresse för samhällsfrågor bland sina studenter i samarbete med oss. Ett sådant bemötande skulle inte innebära ett hot mot akademins politiska neutralitet men främja den politiska medvetenheten bland landets studenter.

När vi nu vänder oss till Sveriges samtliga högskole- och universitetsrektorer är det med två huvudsakliga krav:

• Att högskolor/universitet tillåter studentföreningar med partipolitisk inriktning att mötas i lokaler som disponeras av högskola/universitet på samma villkor som andra studentföreningar.

• Att de partipolitiska studentföreningarna tillåts – på samma villkor som andra föreningar – sprida information om sin verksamhet och sina åsikter.

Demokrati för oss innebär mer än möjligheten att rösta var fjärde år, och som partipolitiska studentförbund ser vi det som vår främsta uppgift att engagera studenter. Våra politiska åsikter skiljer sig åt markant men i frågan om samtalets roll för skapandet av ett fungerande demokratiskt samhälle är vi överens. Vi vill därför att landets rektorer i framtiden öppnar Sveriges högre lärosäten för konstruktiva diskussioner från såväl höger som vänster och tillåter oss att ha våra bokbord, affischer, diskussionskvällar eller politiska mingel.

Det är därför vår förhoppning att vi fram till den 19 september, men även efter valet, tillåts utöva vår verksamhet på landets högskolor och universitet. I annat fall kan Sveriges universitet och högskolor knappast anses uppfylla sin demokratiska uppgift.

Magnus Nilsson
ordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Erik Persson
ordförande Moderata studenter

Karin Ernlund
ordförande Centerstudenter

Pär Gustafsson
ordförande Liberala Studenter

Kalle Bäck
ordförande Kristdemokratiska studentförbundet

Mikael Pettersson
ordförande Vänsterns studentförbund

Frida Johnsson
språkrör Gröna studenter

Annons

Lämna en kommentar

Under Studentförbund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s