Höjt schablonavdrag- grattis Sveriges studenter!

Bristen på studenterbostäder är stor i hela lander. Därför har Kristdemokraterna och Alliansen höjt det s.k. scahblonavdraget  under mandatperioden från 4000 till 12000. Detta är den del an hyresinkomst som inte behöver beskattas.  På så sätt blir det lönsammare att hyra ut en del av en bostad, vilket i synnerhet gynnar studenter. Detta har enligt prognoser gjort att fler bostäder kommit till. Situationen är dock akut och nu lovar alliansen att avdraget kommer att höjas ytterligare om man får förnyat förtroende till 18 000.

Detta är ett förslag som Sveriges studenter borde jubla över. T.o.m. socialdemokraterna tycker att detta är ett bra förslag. Synd att inte SFS är lika klarsynta.

Visst behövs fler bostäder också byggas. Här måste kommuner ta ett ansvar för att erbjuda mark till rimliga prisser, de måste vara snabba med bygglov, staten kan avskaffa fastighetsavgiften för studentbostäder och ett minskat regelkrångel i allmänhet måste till. Inte stora statliga investeringar som tränger undan privata investeringar och snedvrider hela sektron.

Kalle Bäck

Annons

2 kommentarer

Under Övrig politik

2 svar till “Höjt schablonavdrag- grattis Sveriges studenter!

  1. Christian Stråhlman

    Det är inte ett problem att schablonavdraget har höjts. Det är bra. Jag har inte hört att SFS skulle ha kritiserat det. Problemet är om man förlitar sig på att andrahandsuthyrning ska lösa bostadsproblemen. Det kommer inte att hända. Att hyra in sig i andra hand hos någon är en väldigt osäker boendeform. När det är kris är det dessutom många som utnyttjar situationen till ocker, bluffmakeri och utnyttjande av inneboende. Andrahandsuthyrning och inneboende är viktiga bitar för att klara topparna, vid terminsstarter framför allt. Men det kommer aldrig att råda bot på bostadskrisen.

  2. studentmakt

    ”- Vi vill inte stödja det här. Många studenter råkar illa ut när de hyr i andra hand, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande för SFS”.

    Detta tolkar jag som att SFS kritiserar förslaget (se artikeln som jag länkat till).
    Att höja schablonavdraget är ju ett sätt att stimulera hederlig andrahansduthyrning och tränga undan den svarta. Visst ska fler bostäder byggas, men detta är ett steg i rätt riktning för att lösa den mest akuta situationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s