Bra med tydligare regler för friskolor.

Friskolesystemet, som infördes av den borgerliga regeringen under början av 1990-talet, är en stor framgång. Allt fler elever utnyttjar möjligheten att välja ett fristående alternativ och på grundskolan går nu 10% av eleverna i en friskola och på gymnasiet är siffran 20%. Dessutom visar undersökningar att kommunala och fristående skolor kompletterar varandra. På orter där både kommunala skolor och friskolor finns ökar kvaliteten i både de kommunala och fristående.

Att vänstern inte gillar friskolor är ingen nyhet. Man försöker på alla sätt att misstänkliggöra dem. Det senaste angreppssättet man valt är att hävda att vinstdrivande friskoleföretag är ett av de största problemen i det svenska skolväsendet. (Exempelvis Ida Gabrielsson valde att lägga extremt mycket fokus på just vinstdrivande friskolor i en debatt med KDU:s Charlie Weimers som kan ses här). Detta är ett oerhört förenklat, för att inte säga förljuget sätt att se på den svenska skolans brister. För få kunskapskontroller, läraryrkets status och brist på disciplin torde ha mycket större förklaringsvärde.

Det ska dock inte förnekas att potentiella problem även kan finnas i vinstdrivande friskolor. Det är en självklarhet att dessa inte ska få använda offentliga resurser på vilket sätt som helst. Därför har nu Alliansen enats om att förbjuda vinstutdelning i de fall där det finns ett extra behov av resurser hos eleverna. På så sätt skapas ytterligare ett verktyg för att säkra kvaliteten även i friskolor och att resurser verkligen kommer eleverna till dels.

Detta borde rasera grunden för vänsterns kritik mot vinstdrivande friskolor. Vi kan dock vara säkra på att vänstern snart hittar ett nytt sätt att misstänkliggöra friskolorna på. Det är ytterst valfriheten man vill åt.

Kalle Bäck

Annons

1 kommentar

Under Utbildningspolitik

Ett svar till “Bra med tydligare regler för friskolor.

  1. Jonatanh

    Bra skrivet!

    Man skall heller inte glömma att många kommuner använder skolor som vinstmaskiner, t.ex. genom att ta ut absurda lokalhyror. Men vinster generellt är nog ett bra tecken om man vill se högre löner för lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s