Bildningen som tillväxtmotor.

Elise Claesson illsutrerar på ett bra sätt hur den klassiska humanistiska bildningen mycket väl kan fungera som en tillväxtfrämjande kraft. Vetskapen om detta lyser dock ofta med sin frånvaro i den svenska debatten. Claesson påpekar att

”Svenska ungdomar studerar sällan historia, varken i Sverige eller utomlands; de läser ämnen som man ‘blir någo’ av, som ‘management’.

Nyttotänkandet har gjort att akademisk utbildning ses som yrkesutbildning, inte som bildning. Förvånade svenska vd:ar som gått på Handels och KTH möter ofta brittiska kolleger som studerat historia, filosofi och klassiska språk. Så gammalmodigt brittiskt, flinar de överseende”.

En av grundpelarna i den kristdemokratiska politiska filosofin är förvaltarskapstanken. Denna princip gör gällande att vi har ett ansvar att föra vidare det kulturarv som våra förfäder lämnade efter sig till nästkommande generationer.  Den klassiska bildningen kan sägas vara ett uttryck för just detta. Därför är det ett problem när humanistiska discipliner inte tillskrivs den vikt som de rättmätigen förtjänar. Ofta görs det på grundval av ekonomistiska premisser. Claessons resonemang visar dock på att det inte nödvändigtvis måste finnas någon motsättning mellan en akademi som fungerar tillväxtfrämjande och en som upprätthåller det klassiska bildningsidealet. Att sörja för samhällets kulturella och intellektuella välfärd och samtidigt skapa goda förutsättningar för kunskapsbaserad tillväxt är två uppgifter som går alldeles utmärkt att sköta samtidigt.

”Bildade humanister kan vara lönsamma.” avslutar Claesson. Tradition och innovation förutsätter alltså varandra.

Kalle Bäck

Lämna en kommentar

Under Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s