Utred förutsättningarna för ett treterminssystem.

Diskussionen kring huruvida Sverige ska införa ett treterminssystem på högskolan pågår för fullt. Huvudargumentet för detta är att det skulle kunna öka genomströmningen, vilket är högst önskvärt. Sverige har en hög medelålder på våra studenter och många tar inte sina poäng i tid. Treterminssystem skulle kunna vara en av många åtgärder för att komma till rätta med denna problematik.

En eventuell sådan förändring innebär naturligtvis stora organisatoriska påfrestningar för lärosäten och därför bör resurser i så fall tillföras. Alliansregeringen har under denna mandatperiod tillfört mer resurser till den högre utbildningen, men denna har främst riktats till forskningen. Under Almedalsveckan var undertecknad på ett seminarium där högskoleministern Tobias Krantz var tydlig med att grundutbildningen står näst på tur vad gäller satsningar. Detta är mycket glädjande och regeringen nu avser förstärka den högre grundutbildningen. Det handlar alltid om att prioritera och på ett ansvarsfullt sätt hushålla med resurser, och inte att lova ”allt åt alla nu” på rödgrönt vis.

I vilket fall bör ett eventuellt införande av ett treterminssystem noggrant utredas. Detta skulle kunna gynna både lärosäten och studenter.

Kalle Bäck

Annons

Lämna en kommentar

Under Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s