En arbetslinje för studenter.

Jobben kommer med största sannolikhet att vara den viktigaste frågan i höstens valrörelse. Det är dock inget kontroversiellt påståenden att arbetsmarknadens utseende har en tydlig koppling till utbildningssektorns utformning. Därför bör det utbildningspolitiska perspektivet lyftas in även i fråga om jobbskapande. Detta är just vad orförandena för de fyra ungdomsalliansförbunden gör på dagens SvD-Brännpunkt. Vänsterpartierna föreslår fördubblade arbetsgivaravgifter för alla under 26, vilket knappast gynnar jobbtillväxten eller underlättar unga människors inträde på arbetsmarknaden. Istället bör skatten för de med lägst inkomsteroch arbetsgivaravgifterna ytterligare sänkas. Dessutom bör en tydligare koppling mellan arbetsmarknaden och skolan skapas med lärlingsutbildningar och mer entreprenörskap i klassrummet. Arbetslinjen bör också gälla studenter:

En arbetslinje för studenter är ett rimligt vallöfte från alliansen. Givetvis ska heltidsstudier få lov att vara heltid men samtidigt ska man uppmuntra till kontakt med arbetsmarknaden under tiden man studerar. Sänkt skatt på små inkomster och ett slopat fribelopp skulle vara en tydlig signal att studenter är de som ska bygga vår framtid och att det är prioriterat”.

Alliansen har gjort mycket , men mycket återstår. Utbildnings- och studentperspektivet bör hela tiden finnas med i diskussionen kring hur fler ska komma i arbete.

Kalle Bäck

Lämna en kommentar

Under Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s