Oseriösa påståenden från de rödgröna.

De rödgröna påstår sig nu än en gång ha receptet på hur fler jobb ska skapas i Sverige, även om de misslyckades förra gång man hade makten. Helt felaktigt påstår man att utanförskapet inte minskat i Sverige under Alliansen. SVT skriver att

“Första kvartalet 2006 var drygt en miljon personer, närmare bestämt 1.063.220, i utanförskap. Första kvartalet i år bestod den gruppen av mindre än 900.000 personer, närmare bestämt 897.782″.

De rödgröna har helt enkelt fel i sak här. Man väljer också att hänvisa till en undersökning som gjorts av ett opinionsinstitut där man frågat människor ”Om du får ytterligare sänkt inkomstskatt, kommer du då att arbeta mer, arbeta mindre eller arbeta lika mycket som i dag?” Undersökningen skulle visa att Alliansens jobbskatteavdrag inte påverkar arbetsviljan positivt.  Detta är inte ett seriöst sätt att mäta vilka effekter så omfattande reformer som jobbskatteavdragen får på lång sikt. De flesta seriösa bedömare menar att sänkta skatter på arbete har positiva effekter på sysselsättningsnivån, i synnerhet på lång sikt, vilket är nödvändighet om vi ska klara av att finansiera välfärden med en åldrande befolkning. KI skriver exempelvis att

”Konjunkturinstitutet delar regeringens bedömning att ett förstärkt jobbskatteavdrag får positiva effekter på den långsiktiga sysselsättningsnivån. Nationalekonomisk forskning och erfarenheter från andra länder ger stöd för att ökade ekonomiska drivkrafter leder till varaktigt högre sysselsättning och lägre arbetslöshet”.

Frågan är vad de rödgröna vill grunda sin skattepolitik på? Seriös forskning eller tendentiösa opinionsundersökningar?

Mycket annat sägs i artikeln, men jag väljer här att fokusera på den delen som behandlar den högre utbildningens roll i sammanhanget. Här menar de rödgröna att

”Mitt i lågkonjunkturen råder arbetskraftsbrist. Därför investerar vi i 44 000 utbildningsplatser – i högskolan, yrkeshögskolan, vuxenutbildningen och den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen”.

Återigen gör man samma fel som så många gånger innan. Man talar bara om antalet utbildningsplatser och sedan hoppas man på att resten löser sig självt. Visst nämns yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar, men sammantaget är det antalet utbildningsplatser som är i fokus. Vad som behövs är istället att möjligheterna att få ett arbete efter avslutad utbildning vägs in som ett kvalitetskriterium för den högre utbildningen. Sverige är ett av de länder i världen som lägger mest resurser på utbildning överlag, ändå har vi hög arbetslöshet i synnerhet bland unga. Vad som behövs är istället en bättre matchning mellan utbud och efterfrågan. Detta problem löser sig inte bara genom fler utbildningsplatser, utan att studenterna får konkurrenskraftiga examina.

De rödgrönas förslag till jobbskapande innehåller inte mycket nytt, vilket också väljarna tycks börja inse. Alliansen är nu störst i flera undersökningar, vilket få hade kunnat tro får ett år sedan. Det blir en spännande valrörelse och än en gång står arbetslinje mot skattechock- och bidragslinjen.

Kalle Bäck

Lämna en kommentar

Under Övrig politik, Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s