Studenterna klarar inte av poängen tid.

Enligt högskoleverket har andelen studenter som klarar av poängen på kurserna de är registrerad på minskat. SVD skriver att

”På sex år har siffran sjunkit från 83 till 79 procent. För studenter på fristående kurser låg siffran på 63 procent förra läsåret, en minskning från 69 läsåret 2002-2003”.

Detta är inte en långsiktigt hållbar utveckling. Det är inte bra för studenterna som inte får sin examen vid utsatt tid och därmed inträder senare på arbetsmarknaden. Det är inte heller bra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv då resurserna som läggs på högre utbildning inte utnyttjas på bästa sätt.

En anledning till utvecklingen kan vara att studenternas ekonomiska situation kontinuerligt försämrats under de senaste 20 åren, även om Alliansen höjt studiemedlet under den här mandatperioden på ett sätt som inte Socialdemokraterna förmådde. Den eftersatta ekonomiska utvecklingen gör att många studenter tvingas arbeta extra och inte kan fokusera på studierna som man borde. Att höja studiemedlet skulle troligen vända, eller i alla fall bromsa, utvecklingen. Dessutom borde incitament för att klara av poängen i tid skapas. Visst finns sådana redan idag, men de är alltför svaga. Varför  inte införa en bonus eller en viss skuldavskrivning för studenter som klarar av poängen i tid?

I vilket fall bör något göras åt situationen. Detta är ett problem som det inte längre går att blunda för.

Annons

Lämna en kommentar

Under Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s