Förödande för Sverige att ha världens högsta marginalskatt

Sverige har världens högsta marginalskatt, sedan Danmark vid årsskiftet lät sänka landets högsta maringalskatt med några procentenheter. Trots detta vill den rödgröna oppositionen, om de kommer till makten, höja skatterna för alla som tjänar mer än 40 000 kronor per månad. Detta tycker vi emellertid är fullständigt bisarrt.

Att ha världens högsta marginalskatt är förödande på flera olika sätt. För det första måste det anses vara moraliskt fel att betala mer än halva sin inkomst i inkomstskatt, för att sedan betala än mer skatt i form av moms. För det andra innebär höga marginalskatter att det lönar sig dåligt att utbilda sig och jobba hårt, då mycket av extrapengarna man drar in de facto försvinner  i skatt. Detta innebär att människor från andra länder, exempelvis utländska experter inom olika områden, drar sig för att jobba i Sverige samtidigt som inhemska svenskar kännar att det lönar sig dåligt att utbilda sig.

Det är högst angeläget att Sverige fortsätter på den inslagna linjen och sänker inkomstskatterna genom jobbskatteavdrag- dock bör även skattesänkningar riktas mot personer med något högre inkomster. Med anledning av detta är det glädjande att Kristdemokraterna framledes kommer att arbeta för att ”endast” drygt 15 % av svenskarna skall betala statlig skatt, jämfört med de  30 % av svenskarna som i dagsläget betalar statlig skatt.

På sikt bör Sverige införa platt skatt, det vill säga att alla- oavsett inkomst – betalar samma procentsats i skatt. Ett sådant system i kombination med ett grundavdrag på en betydligt högre nivå än i dagsläget skulle göra det lönsamt att arbeta hårt och utbilda sig, samtidigt som exempelvis extraarbetande studenter och andra skulle få mer pengar i plånboken. Flit skall alltid löna sig!

Johan Jonzén

Annons

1 kommentar

Under Allmänt

Ett svar till “Förödande för Sverige att ha världens högsta marginalskatt

  1. Bra, Johan! Jag håller med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s