Debatt på Stockholms Universitet.

Idag debatterade alliansens studentförbund mot de rödgröna på Stockholms Universitet. Alla fyra alliansförbunden fanns representerade och KSF företräddes av ordförande Kalle Bäck. Bilden av vilka alternativ som står mot varandra klarnade ytterligare något. Kvalitén på den högre utbildningen diskuterades där alliansens vill skapa incitament för lärosäten att förbättra innehållet i undervisningen genom att en del av resurstilldelningen sker på grundval av ett antal kvalitetskriterier. Även de rödgröna talar numera om utbildningens kvalité och inte bara dess kvantitet. Några incitament för universiteten att jobba med dessa frågor vill man dock inte ha, eftersom det kan peka ut vissa lärosäten som sämre än andra.

Också studenternas ekonomiska situation diskuterades där de rödgröna vill göra det lättare för de studerande att bli försörjda av olika typer av offentliga bidrag och förskärningar under och efter studietiden. De jobb som ska skapas kommer i det rödgröna Sverige i offentlig sektor.  Alliansförbuden talade  om vikten av lägre trösklar för nyutbildade att ta sig in på arbetsmarknaden, koppling mellan arbetslivet och utbildningar och att göra det lönsammare för studenter att extraarbeta.

Slutligen tilläts de olika förbuden att under tre minuter uttrycka sin syn på utbildningen roll i samhället. Att utbildningen leder till jobb är en viktig aspekt, men den högre utbildningen är också ett mål i sig, eftersom människan är en kunskapstörstande varelse, betonade KSF:s företrädare. Den klassiska bildningen och de fria akademierna har också en given roll i ett pluralistiskt samhälle, både som värdeförmedlare och självkritiskt spegel av det samhälle de existerar i. Det finns helt enkelt värden som är immateriella och som inte går att mäta i pengar, i den kristdemokratiska synen på utbildning.

Annons

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s