Unga människor har ofta familjevärderingar.

Att familjepolitik är ett område som är centralt inom kristdemokratin har väl knappast undgått någon som är det minsta insatt i den kristdemokratiska ideologin. KDU:s ordförande Charlie Weimers skriver, i samband med lanseringen av förbundets senaste kampanj ”Lämna familjen ifred. Ska det vara så svårt?”, om den viktiga roll som familjepolitiken bör spela även för ungdomar.

När 19 000 unga svarade Karios Future om vad de drömmer om i livet var svaren att få ett bra jobb, hitta den rätta och att få barn. Att kunna uppleva trygghet i familjen betyder mycket för att lära sig att kunna lita på omgivningen”.

Familjepolitik är alltså inget som endast rör småbarnsfamiljer, utan är ett område som engagerar ungdomar i allra högsta grad.  Att bilda familj tycks vara något av det viktigaste målen i unga människors liv. Vänsterns dödförklaring av familjen som samhällsinstitution till trots, är familjevärderingar något centralt för människor även i yngre åldrar.

Väl sammanhållna familjer skapar också trygga och ansvarstagande medborgare. En familjevänlig politik är således ett sätt att åstadkomma en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Strukturer och system som syftar till att aktivt bryta ut individen ur det sociala sammanhang som familjen utgör är ofta destruktiva. Detta underblåser det samhällsproblem som exempelvis många skilsmässor utgör. Det finns familjer som bör upplösas, men politikens uppgift måste i första hand vara att skapa förutsättningar för att denna utväg ska kunna undvikas. Denna insikt tycks kristdemokratin vara tämligen ensam om i svensk politik. En familjevänlig politik handlar inte om att tvinga människor att bilda eller att stanna kvar i illa fungerande familjer. Vad det handlar är istället att flytta makten från sammanträdesrummen till köksborden och återge familjen makten över sin egen vardag. På så sätt ska politiken stötta och stödja familjerna, inte styra och ställa med dem!

Mycket bra har gjorts på området av alliansregeringen, som införandet av vårdnadsbidrag,  sänkt skatt på arbete och avdraget för hushållsnära tjänster. Mycket finns dock kvar att göra och det är därför viktigt att kristdemokratin är med och sätter tydliga avtryck i politiken i framtiden.

Kalle Bäck

1 kommentar

Under Allmänt

Ett svar till “Unga människor har ofta familjevärderingar.

  1. Ping: Lämna familjen ifred. Ska det vara så svårt? « aronmodig.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s