Lyssna på Mats Odell

I dagarna är det terminsstart för landets universitets- och högskolestudenter. I sedvanlig ordning är det nästintill kaos på bostadsmarknaden i några av studieorterna där nya studenter tvingas bo på vandrarhem, i tält eller på gamla tåg. Från flera håll hörs rop om att det är brist på studentbostäder. Mot just detta talar dock att bostadssituationen alltid löser sig några månader in på terminen. Däremot kan man tala om en generell bostadsbrist. Om det skrev exempelvis DN:s ledarredaktion förra veckan.

Idag belyser även Svenska Dagbladets dito det nuvarande bokaoset. Redaktionen menar att en stor del av problemet skulle kunna lösas med några få enkla reformer:

I Norge skapades som genom ett trollslag en enorm mängd hyresbostäder genom att privatpersoner gavs rätt att skattefritt hyra ut delar (högst hälften) av sina lägenheter. Skattefriheten har påverkat hur folk bygger – och bygger om – sina bostäder. Bara genom en extra dörr, eller en extra vägg och en kokvrå, kan villaägaren eller bostadsrättsinnehavaren skaffa ett ekonomiskt tillskott som avsevärt förbättrar boendekalkylen.

Tillsammans med rot-avdraget skulle skattefri uthyrning kunna utgöra en kraftfull reform på bostadsmarknaden. Den som idag har plats skulle alltså kunna göra en hyggligt stor investering, och ändå få det hela finansierat geom uthyrning under ett eller ett par år.

Ledaren berömmer sedan Mats Odell och Kristdemokraterna för att partiet velat genomföra liknande reformer. Synd bara att inte regeringen i stort är med på samma spår.

Aron Modig

Annons

Lämna en kommentar

Under Övrig politik, Kristdemokraterna, Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s