Studiesociala kommitténs förslag – steg i rätt riktning

Idag presenterade Studiesociala kommittén sina ändringsförslag rörande studiemedlens utformning. Bland förslagen märks bland annat en generell höjning av studiemedlet samt en höjning av det så kallade fribeloppstaket med 30 000 kronor per år. Dessutom avskaffas inkomstprövningen för studielånet helt. Kommitténs förslag om att sänka den generella studiemedelsberättigade tiden till fyra år hade som bekant presenterats tidigare.

 – Kristdemokratiska Studentförbundet anser att kommitténs förslag är ett steg i rätt riktning. Att studiemedlet höjs med ett par hundra kronor per månad är positivt, eftersom det förbättrar samtliga studenters ekonomiska situation, säger KSF:s förbundsordförande Aron Modig i ett uttalande.

– KSF är dock mest nöjda med att studenternas möjligheter att arbeta parallellt med studierna förbättras. Flitiga personer ska belönas, inte bestraffas.

– Personligen ser jag även positivt på den generella sänkningen av den studiemedelsberättigade tiden till fyra år. Det är positivt att studenter breddar sig akademiskt genom att även läsa kurser som inte hör till ens huvudinriktning. Dock måste vi upprätthålla viss effektivitet och genomströmning i utbildningsväsendet. De krav som Studiesociala kommittén föreslår är rimliga, avslutar Aron Modig.

Annons

3 kommentarer

Under Utbildningspolitik

3 svar till “Studiesociala kommitténs förslag – steg i rätt riktning

 1. Joakim Oldmark

  Som KSF:are och student ser jag väldigt positivt på att studiemedlen höjs och likaså fribeloppet. Men jag är orolig för en generell sänkning av studiemedlen från fem till fyra år. Det är så att många utbildningar bara tar två år att klara av och dessa borde kunna få kortad berrätigetid. Men som jag själv läser ett program på fem år, blir utan stöd det senaste året.

  Det borde föreslagits att studiemedlen betalas ut efter program man söker, och inte är generell för alla. Någon som skall bli t.ex. Miljöutvecklare kan bestämmas få tre och ett halvt år att bli klar med sina studier (utbildningen är treårig), medan en lärare som läser fyra och halvt till fem kan få en anpassad studietid till fem och ett halvt år att bli klar.

  Det är viktigt som utredningen säger att man skall bli klar i tid med sina studier. Det ska dock inte stjälpa de som läser en utbildning på mer än fyra år, vi måsteta bort det generella studiesociala systemet.

 2. Aron Modig

  Hej Joakim,

  Roligt att du kommenterar på KSF-bloggen. Om du läser ett femårigt program så kommer du inte heller i fortsättningen att behöva oroa dig för studiemedlet. Skillnaden jämfört med tidigare är att du efter fyra års studier måste kunna visa upp att du tagit högskolepoäng motsvarande tre års studier, du ska alltså vara klar med 180 högskolepoäng. Om du uppnått detta så kommer du kunna få studiemedel för hela sex år.

  Jag förstår att det nya system som föreslagits kan verka lite krångligt i början. Inte minst eftersom förslagets motståndare försöker sprida ut så mycket felaktigheter som möjligt. Personligen tror jag dock att det är ett bra förslag. Det ställer lite högre krav på studenterna, men det är just det jag tycker är bra.

  Hursomhelst så behöver du knappast oroa dig, Joakim…

  Hälsningar,
  Aron

 3. Ping: Aron i media under 2009 « aronmodig.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s