Obligatorieavskaffandet – ett viktigt steg mot ökad frihet för studenterna

Idag kom så äntligen beskedet från regeringen. Från och med den 1 juli 2010 kommer man att avskaffa det obligatoriska medlemskap i kårer och nationer som varit ett faktum för rikets studenter i flera hundra år. Detta är en mycket viktig frihetsreform. Det säger Kristdemokratiska studentförbundets ordförande Aron Modig i ett uttalande.

 – Detta är en mycket god nyhet för Sveriges studenter. Kårobligatoriet har alltid varit fel, eftersom det bryter mot den negativa föreningsfriheten. På samma sätt som det är var och ens demokratiska rättighet att själv välja vilka sammanslutningar man vill vara medlem i, måste studenter förstås också ha frihet att välja vilka föreningar man inte vill tillhöra. Detta självklara resonemang följer man inte idag.

  – Studentkårer, och andra föreningar, som får och behåller sina medlemmar utan minsta ansträngning har inga som helst incitament att bedriva sin verksamhet effektivt och på ett sätt som genererar värde för medlemmarna. Det är inte rimligt att vi ska ha ett sådant system.

 – Kristdemokratiska studentförbundets grundinställning är att studentkårer inte ska erhålla mer statliga bidrag än andra ideella föreningar, utan de ska i första hand finansiera sin verksamhet genom medlemsavgifter från medlemmar som frivilligt valt sitt medlemskap. Det är positivt att regeringen avsätter betydligt mindre pengar till statsbidrag till kårerna, än vad regeringens utredare föreslog i sitt betänkande, avslutar Aron Modig.

Annons

1 kommentar

Under Allmänt

Ett svar till “Obligatorieavskaffandet – ett viktigt steg mot ökad frihet för studenterna

  1. Annelie Enochson

    Är oxå glad över att detta beslut idag gick igenom i riksdagen..försökte för något år sedan men då var det någon folkpartist från Uppsala som inte ville och några andra som strulade…men denna gång gick allt enligt planerna.Glad oxå över att en av mina motioner bifölls av riksdagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s