Studiesociala kommittén är på rätt väg

I lördags (27/12) presenterade den av regeringen tillsatta studiesociala kommittén ett antal förslag på åtgärder som ska förbättra den ekonomiska situationen för rikets studenter. Kommittén föreslår dels att studiemedlet ska höjas och dels att det ska bli lättare att kombinera högskolestudier och arbete.

För att premiera extraarbete vid sidan om studierna vill man att det så kallade fribeloppet ska höjas från dagens nivå på 102 500 kronor till 130 000 kronor per år. Studenter vars inkomst överstiger denna nivå föreslås i framtiden endast få lånedelen av studiemedlet minskad. Bidragsdelen ska vara konstant oavsett inkomst. Den studiesociala kommittén innehåller ledamöter från samtliga riksdagspartier och tillsattes av regeringen efter valet 2006.

– Att den studiesociala kommittén nu kommit överens om att fribeloppet bör höjas är mycket positivt. Vi i Kristdemokratiska Studentförbundet anser dock att det belopp man ska få tjäna utan att studiemedlet minskas ska vara ännu högre, eller allra helst helt utan tak. Det säger Aron Modig, förbundsordförande för Kristdemokratiska Studentförbundet.

– Om inte annat så bör den inkomst som studenter tjänar ihop under sommarmånaderna stå utanför fribeloppet. Detta är någonting som den studiesociala kommittén olyckligt har lämnat utan åtgärd.

 – Studiemedlet bör vara så pass högt att man som student inte ska vara tvingad att arbeta för att få sin ekonomi att gå ihop. Den student som vill arbeta ska dock premieras för detta. Arbete ska uppmuntras. Det är helt förenligt med regeringens arbetslinje, avslutar Aron Modig.

Annons

Lämna en kommentar

Under KSF:s verksamhet, Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s