KSF vill också se mer självständiga universitet

Under måndagen presenterade professor Daniel Tarschys den så kallade autonomiutredningens slutsatser för högskoleminister Lars Leijonborg. Utredningen, som tillsattes för drygt ett år sedan i syfte att se över verksamhetsformerna för universitet och högskolor, har kommit fram till att de högre lärosätena inte längre bör vara statliga myndigheter, utan istället ges en självständig status.  Detta är mycket positivt. Det säger KSF:s förbundsordförande Aron Modig i ett uttalande.

– Tankens frihet är en förutsättning för framgångsrikt kunskapssökande. Därför måste universiteten och högskolorna garanteras frihet från statlig detaljstyrning. Autonomiutredningens förslag om ökad självständighet för de högre lärosätena är definitivt ett steg i rätt riktning.

– Universiteten bör främst vara finansierade av icke-styrda anslag från staten. Men självklart bör de även kunna ta emot donationer från annat håll utan att be regeringen om lov.

– Den internationella konkurrensen på utbildningsområdet är tilltagande. På rankinglistorna över världens främsta universitet återfinns endast ett fåtal statliga myndigheter. I ett föränderligt samhälle måste lärosätena kunna agera snabbt och kraftfullt. Då duger det inte med central detaljstyrning och långa beslutsvägar, avslutar Aron Modig.

Daniel Tarschys skriver på DN Debatt.

Lämna en kommentar

Under Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s