Aktuellt inom utbildningspolitiken, mars till juni

Nedanstående text publicerades i KSF:s medlemstidning Politeia, nummer II 2008. Det hela är en redogörelse för det viktigaste av det som hänt i den utbildningspolitiska världen under våren.

Den 23 februari höll KSF årskongress i Stockholm. Verksamhetsberättelse, verksamhetsplan samt budget antogs. Den nya styrelse som valdes består av Aron Modig, Göteborg (ordförande); Josef Kuhlin, Göteborg (kassör); Boris Damljanovic, Lund; Jonas Hillerström, Borlänge; Hanna Bäckman, Uppsala; Christofer Popoff, Stockholm samt Kalle Bäck, Göteborg.

Den 25 mars föreslog regeringens utredare att all eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan ska samlas i ett ramverk kallat Yrkeshögskolan. Syftet med detta är att säkerställa kvaliteten i utbildningarna, öka tydligheten samt att förbättra informationen till de studerande och till arbetsmarknaden.

Den 31 mars tilldelades Simon Westberg KSF:s uppsatsstipendium för sin uppsats Människans natur eller de permanenta tingen?.

Den 1-4 maj höll Kristdemokratiska ungdomsförbundet riksmöte i Mölndal. KSF fanns på plats med en monter och värvade under helgen nio nya medlemmar. KSF:s styrelseledamot Kalle Bäck utsågs till KDU:s bäste skribent.

Den 15 maj meddelade Högskoleverket att antalet studenter med utländsk bakgrund ökar. Skillnaden mellan olika invandrargrupper och utbildningar är dock stor. 55 procent av ungdomarna som är födda i Iran har påbörjat högskolestudier före 25 års ålder. Motsvarande andel bland svenska ungdomar är 46 procent.

Den 25 maj meddelade Högskoleverket att antalet svenska studenter som väljer att studera i ett annat land minskar. Detta trots att det är betydligt lättare att röra sig över gränserna än tidigare. De svenskar som åker utomlands väljer i första hand att åka inom Europa. Storbritannien, Spanien och Danmark är mest populära. Under de senaste tio åren har antalet utländska studenter som kommer till Sverige tredubblats.

Den 2 juni gav Regeringen Högskoleverket i uppgift att kartlägga och analysera system för ranking av svenska universitet och högskolor. Detta för att studenterna ska erbjudas bättre information om hur respektive utbildning eller högskola står sig i förhållande till övriga läroverk. Högskoleverket ska redovisa sitt uppdrag under hösten.

Den 23 juni tillkännagav Regeringen att man planerar att föreslå riksdagen ett system med avgifter för utomeuropeiska studenter. Utbildningen ska dock även fortsättningsvis vara kostnadsfri för svenska studenter samt för studenter från EES-området. Förslaget kommer att lämnas till riksdagen i höst i en proposition om internationalisering av den högre utbildningen.

Den 26-28 juni höll Kristdemokraterna riksting i Norrköping. KSF fanns på plats med en monter.

Den 1 juli skrev EUObserver att USA investerar mer än fyra gånger så mycket som europeiska länder i högre utbildning per student. Detta är sannolikt en förklaring till att när Jiao Tong-universitetet i Shanghai listar världens främsta universitet för 2007 är 39 av de 50 högst rankade universiteten amerikanska.

Annons

Lämna en kommentar

Under KSF:s verksamhet, Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s