Ledare från årets andra nummer av Politeia

Nedanstående text är Aron Modigs ledare från årets andra nummer av Politeia, studentförbundets medlemstidning. Vill du bli medlem i vårt förbund eller vill du bara ha tidningen skickad till dig för att se om vår verksamhet intresserar dig? Skicka ett mail till info@studentmakt.nu.

Bättre sent än aldrig. Drygt fyra månader har gått sedan jag tog över Kristdemokratiska Studentförbundets roder men nu håller du äntligen ett färskt nummer av förbundets medlemstidning Politeia i din hand. I detta nu är det också 22 månader sedan Sverige fick en alliansregering.

Sedan den 17 september 2006 har denna åstadkommit väldigt mycket inom många olika politiska områden. Hit kommer man sannolikt att snart också kunna räkna student- och utbildningspolitiken eftersom regeringen visat stora ambitioner och tillsatt drygt en handfull utredningar inom de aktuella politikområdena. 

Detta är en god början men nu är det väldigt viktigt att dessa utredningar också leder till resultat innan det är dags för nästa riksdagsval. Dels för att det är viktigt för den allmänna opinionen men framförallt för att flera utbildningspolitiska förändringar är absolut nödvändiga. Sverige behöver en välutbildad befolkning, bestående av både bredd och spets, för att kunna stå sig väl i nutidens globala konkurrens.

Resultaten av den så kallade resursutredningen kommer sannolikt att innebära en högre kvalitet på det svenska utbildningsväsendet i stort. Därtill undersöker regeringen även möjligheterna att införa en nationell ranking över de svenska lärosätena. Detta kommer dels att stärka studenternas och arbetsmarknadens kunskap om hur respektive utbildning står sig i förhållande till andra. Men det kommer förstås även att ställa nya krav på de svenska högskolorna att ständigt förbättra sig.

Utöver detta behöver Sverige verka för att skapa mer spets i det akademiska systemet. Man måste kunna erbjuda spetsutbildning till särskilt begåvade och motiverade studenter. Att förlora dessa talanger till utlandet för att vi inte kan erbjuda tillräckligt attraktiva akademiska utbildningar är inte acceptabelt, eftersom de mer än väl behövs inom Sveriges näringsliv och samhälle.

Till sist är det viktigt att även fortsättningsvis bereda alla som vill en reell möjlighet att vidareutbilda sig på högskolenivå. I detta syfte behöver åtgärder vidtas beträffande de studerandes ekonomiska situation. Antingen behöver studiemedlet höjas eller så måste det så kallade takbeloppet slopas. Sannolikt behöver man även vidta åtgärder som stärker den tämligen stora grupp av Sveriges studenter som har barn.

Hursomhelst är jag positiv inför framtiden och övertygad om att regeringen tar sitt ansvar även på detta område. Om inte kan den räkna med att vi i KSF kommer att göra vad vi kan för att försvara studenternas, och i förlängningen nationens, intressen. Just nu vill jag dock önska en stunds god läsning och därtill en riktigt trevlig sommar.

Aron Modig
Förbundsordförande

Lämna en kommentar

Under KSF:s verksamhet, Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s