Ungdoms- och studentförbund i gemensam kampanj

Tillsammans med de flesta riksdagspartiers ungdoms- och studentförbund stödjer Kristdemokratiska Studentförbundet kampanjen ”Burma Vote No!”. Följande är ett gemensamt utspel:

”Den 9 april offentliggjordes att den burmesiska befolkningen en månad senare, den 10 maj, ska rösta om en konstitution som i praktiken kommer att legitimera fortsatt militärt styre i en av världens hårdaste och mest slutna militärdiktaturer. Vidare exkluderar den för gott Nobelpristagerskan Aung San Suu Kyi och övriga oppositionsledare från det politiska livet, även i fortsättningen. Konstitutionen släpptes först i mitten, vilket gör att de flesta inte hunnit läsa den eller sätta sig in i vad den kommer att innebära. Vidare publiceras den bara på burmesiska, ett vilket gör att de 40% av befolkningen som har ett annat modersmål får än mindre möjlighet att förstå och påverka.

Folkomröstningen har redan gått till på ett sådant sätt att det är omöjligt för oss som demokrativänner och yttrandefrihetsivrare att acceptera den, bland annat har juntan infört en lag som gör det förbjudet att driva en nej-kampanj inför folkomröstningen. Flera av de som öppet drivit nej-kampanjen har redan arresterats eller försvunnit.

Vidare har alla munkar, nunnor och andra religiösa personligheter fråntagits sin rösträtt, detsamma gäller också den muslimska minoriteten Rohyingas. De drygt en halv miljon burmeser som lever som interna flyktingar i landet har inte heller någon möjlighet att rösta, liksom hundratusentals politiska flyktingar och tusentals politiska fångar.  Det faktum att juntan dessutom vägrat acceptera internationella valobservatörer talar sitt tydliga språk.

Den burmesiska oppositionen och den burmesiska exilregeringen har uppmanat omvärlden att förkasta folkomröstningen men att samtidigt stötta den nej-kampanj de driver, med risk för fängelse eller värre, inne i Burma. Vi har hörsammat deras uppmaning.

Vi ber nu Sverige att ta ställning. Vi ber Sverige att tydligt förkasta den folkomröstning som den burmesiska juntan i maj kommer att iscensätta. Vi ber Sverige att i solidaritet med de demokratiaktivister som fängslats och med de som riskerar att fängslas stötta burmesernas rätt att säga nej. Vi ber Sverige att stötta den burmesiska oppositionens nej-kampanj!

Besök vår kampanj-sida och hjälp oss sprida uppmaningen.

http://www.burmavoteno.com

Var med och ta ställning!

Annons

Lämna en kommentar

Under Övrig politik, KSF:s verksamhet, Studentförbund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s