Entreprenörskap – inte längre en höger-vänsterfråga?

Förslag till hur företagandet i landet ska stimuleras kommer nu från både höger och vänster. Regeringen aviserar idag att man har för avsikt att inrätta ett ”Regelråd”, som kommer att ha till uppgift att aktivt komma med förslag till regering och berörd myndigheter om hur man kan gå till väga för att underlätta för företag och minska regelkrånglet. Redan har mycket konkret gjorts. Över 600 förslag från departement och myndigheter har redovisats som antingen genomförts eller kommer att genomföras.

Bland förslagen finns förenklingar i miljöbalken och plan- och bygglagen, förenklingar som rör kraven på upprättande av jämställdhetsplaner och lönekartläggning, förenklade redovisningsregler, avskaffande av revisionsplikten för små företag, förlängd redovisningsperiod för mervärdesskatt, modernisering av tullagstiftningen, översyn av semesterlagen i förenklingssyfte, förenklingar i reglerna för tidsbegränsad anställning, effektivisering och förenklingar som rör uppgiftslämnande för företagare och en översyn av alkohollagstiftningen”.

Även socialdemokraterna har till sist insett att entreprenörskap och småföretagande är livsviktigt för vår välfärd, och man lade i dagarna fram ett program med 124 punkter för ökad företagsamhet. Några av inslagen i detta är att det s.k. starta eget-bidraget ska göras tillgängligt för fler och inte bara riktas till arbetslösa. Man vill också att systemet med statliga mikrolån ska utvidgas. Därtill ska och en tillväxtfond inrättas för småföretagare som har svårt att få stöd från bankerna.

Det är tydligt var socialdemokraternas fokus ligger; subsidier kanaliserade via den politiska sfären ska kommendera fram företagande. Man är inte speciellt intresserad av att på allvar ge makten över den egna verksamheten åt entreprenörerna själva, utan de ska vara beroende av den politiska makten. Oppositionens goda vilja till trots, så är det tydligt att det är alliansen som på allvar vill skapa bättre förutsättningar för företagen att utvecklas utifrån egna villkor. Mycket finns kvar att göra, men dagens initiativ med kraftiga regelförenklingar är ett stort steg på vägen mot att minska de administrativa kostnaderna med 25 procent till 2012. Alliansen har alltjämt initiativet även på det här området.

Kalle Bäck

Annons

Lämna en kommentar

Under Övrig politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s