”Vi måste locka fler studentröster”

I denna veckas nummer av Tidningen Kristdemokraten har Aron Modig skrivit den så kallade Förbundskrönikan. Eftersom krönikan inte finns att läsa på tidningens webbsida publiceras den här på KSF-bloggen.

Under rikstinget i Sundsvall förra sommaren behandlades frågan om namnbyte på vårt parti, då en motionär föreslog att ”Kristdemokratiska familjepartiet” skulle ersätta det nuvarande ”Kristdemokraterna”. Det är inte alls svårt att förstå tanken bakom detta förslag. Vi är ju ett parti som verkligen värnar om familjen och som har Sveriges utan tvekan bästa familjepolitik. Varför då inte göra detta extra tydligt för väljarna genom att basunera ut vårt fokusområde också via partinamnet?

Ja, denna fråga kan förstås diskuteras. Kritikerna till den aktuella motionen hade som huvudargument att ett namnbyte skulle riskera att stämpla partiet som ett enfrågeparti, vilket det förstås kan tänkas ligga någonting i. Visserligen är det så att en majoritet av riksdagspartierna redan idag har tvådelade namn. Men alla dessa partier har tilläggsnamn som beskriver den ideologiska hemvisten snarare än specifika sakfrågor. Exempelvis är Moderaterna ”samlingspartiet”, Folkpartiet är ”liberalerna” och Vänsterpartiet är/var ”kommunisterna”.

Att avstå från att anta ett andranamn baserat på en (och endast en) politisk sakfråga, bara för att man traditionellt inte gör så, kan dock synas ganska konservativt. Så inom Kristdemokraterna, där många vill dra en tydlig skiljelinje mellan den kristdemokratiska ideologin och konservatismen, borde inte detta argument hålla. Nej, kanske inte det. Men vart vill jag då komma med detta resonemang? Jo, helt enkelt till att det kanske inte alls vore så dumt att lägga till ytterligare ett ord till partinamnet. Det skulle kanske till och med vara ganska smart. Däremot är det inte alls självklart att detta andra ord skall vara just ”familjepartiet”, utan det finns minst en seriös utmanare. Och om detta ska jag nu berätta.

Kristdemokraterna har inte bara Sveriges bästa familjepolitik utan också Sveriges bästa politik för studenter. Partiet vill nämligen höja studiemedlet samt öka den andel av detta som utgörs av studiebidraget. Man vill helt slopa det av studenter så avskydda fribeloppet som rent ut sagt straffar den som genom extraarbete vill påverka sin ekonomi och skuldsättning. Man vill avskaffa det så kallade kårobligatoriet som går tvärsemot föreningsfriheten. Och dessutom tar man tydligt ställning för kvalitet i högskolan genom att bestämt ta avstånd ifrån den urholkning av högskoleväsendets resurser som blivit en konsekvens av Persson-regeringens kraftiga utbyggnad av antalet studieplatser.

Utifrån denna bakgrund är det kanske inte så förvånande att Kristdemokraterna i maj 2006 av Sveriges förenade studentkårer (SFS) mottog det trestjärniga SFS-certifikatet för partiets aktiva arbete med att förbättra studenters ekonomiska situation. Mer förvånande är det då att partiet bara fyra månader efter att man mottagit utmärkelsen fick så lite som tre procent av studenternas röster i riksdagsvalet, vilket förstås måste ses som ett väldigt stort misslyckande. Det är tydligt att vi, trots en politik av högsta klass, av någon anledning inte når ut till denna målgrupp.

Vad detta beror på vet jag inte idag. Kanske skulle det vara en lösning att döpa om partiet till ”Kristdemokratiska studentpartiet”, men detta är sannolikt inte den bästa vägen att gå. Klart är i alla fall att vi måste locka fler studentröster för att överleva riksdagsvalet 2010. I jakten på dessa röster spelar Kristdemokratiska Studentförbundet en betydelsefull roll. Det är en ära för mig att få leda detta viktiga förbund under det kommande året.

Aron Modig

Annons

Lämna en kommentar

Under Krönikor, Kristdemokraterna, KSF:s verksamhet, Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s