Minska antalet lärarutbildningar!

Enligt Högskoleverket är tio av landets 26 lärarutbildningar för dåliga för att få examinera lärare. Tre av dessa tio lärarutbildningar bedrivs vid lärosäten som den tidigare socialdemokratiska regeringen ”uppgraderade” från högskolestatus till universitetsstatus. Det handlar om Karlstads universitet, Mittuniversitetet och Luleå tekniska universitet.

Kritiken mot lärarutbildningarna grundas främst på att andelen forskarutbildade lärare är för låg. Det är också så att nivån på matematikundervisningen är under all kritik. Enligt Eskil Franck, ordförande i Högskoleverkets bedömargrupp, ”motsvarar utbildningen en repetition av matematikundervisningen i grundskolan”. Föga smickrande. Högskoleminister Lars Leijonborg är inte förvånad över kritiken .Han tycker att det är en orimligt hög andel av utbildningarna som får examensrätten ifrågasatt, men meddelar att ett av hans främsta mål som minister är att förbättra lärarutbildningen.

Jag är väl medveten om att regeringen är på gång med flera reformer som syftar till att förbättra kvaliteten på svensk högre utbildning. Min åsikt att det krävs mer drastiska åtgärder för att komma tillrätta med kvalitetsproblemen står dock fast. Regeringen bör ta ifrån de ”nya” universiteten dess universitetsstatus för att kvalitetssäkra universitetsbegreppet. Just i fallet med lärarutbildningen är det också orimligt att vi ska hålla lärarutbildningar av god kvalitet vid 26 lärosäten i landet. Reducera detta antal betydligt och satsa istället ordentligt på de utbildningar som blir kvar. Underlätta också för de studenter som vill läsa till lärare att välja de lärosäten med högst kvalitet på utbildningen. Det bästa sätter att göra detta är att upprätta en ranking över rikets lärarutbildningar.

Aron Modig

Annons

Lämna en kommentar

Under Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s