Rätt av IOK att ge OS till Beijing

En stor del av de senaste veckornas svenska nyhetsrapportering har i ett eller annat avseende haft anknytning till Kina. Det har handlat om den kinesiska milisens våldsamma aktioner mot de tibetanska buddistmunkarnas protester, om Kinas enorma miljöpåverkan samt om landets konstanta ignorerande av de mänskliga rättigheterna. Allt detta kopplas samman med de olympiska spel som kommer att hållas i Beijing under augusti månad. Var det verkligen rätt att ge dessa spel, som ju skall präglas av respekt och samförstånd, till världens största diktatur?

Det är många som anser att det faktum att den internationella olympiska kommittén gav spelen till Kina är en bekräftelse av det kinesiska systemet och att OS därför stärker den kommunistiska regimen. Utan att förringa de stora brott som i Kina begås mot såväl mänsklighet som miljö måste jag säga att jag inte tror att det är på detta sätt. Tack vare idrottstävlingarna kommer hundratusentals, kanske miljontals, idrottare, ledare, åskådare och journalister att resa till Kina. Dessa kommer att resa runt i landet, de kommer att göra intryck på kineserna, och de kommer att berätta om sina upplevelser när de kommer hem. Journalister från hela världen kommer att rapportera från landet. Kort sagt, hela världens blickar kommer att vara riktade mot Kina från och med nu och fram till i höst.

Detta kan inte vara annat än positivt. Det måste vara så att det sätter press på den kinesiska regimen och påskyndar reformeringsprocessen. Just därför var det rätt av IOK att förlägga OS till Beijing. Jag är övertygad om att det bästa sättet att påverka den kinesiska ledningen är att föra en kontinuerlig dialog med den. Av denna anledning bör såväl svenska idrottare som den svenska statsledningen åka till spelen i Kina med gott samvete.

Aron Modig

Annons

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Övrig politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s