Kristdemokraterna svänger om bensinskatten

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och europaparlamentariker Anders Wijkman skriver idag ett intressant och ganska kontroversiellt inlägg DN Debatt. Kristdemokraterna kommer nämligen att ”skrota” sitt vallöfte om att halvera momsen på alla drivmedel och istället arbeta för en högre koldioxidskatt i syfte att minska utsläppen av växthusgaser. En helomvändning jämfört med partiets inställning före valet alltså.

Detta kommer av vissa att uppfattas som ett svek, ett vallöfte är ett vallöfte, men i mina ögon är omvändningen enbart positiv. För det första är växthuseffekten och klimatförändringarna någonting som måste tas på allvar. Visst, Sverige är ett litet land och de förändringar vi gör är av ytterst marginell betydelse för helheten. Men samtidigt, om inte vi som ett av världens rikaste och mest välutvecklade länder agerar i frågan, vem ska då göra det? Det handlar om att vara en förebild. Därför är denna policyförändring viktig, om inte annat som en markering, för att främja användandet av alternativa bränslen och kollektiva färdmedel.

För det andra är det väldigt svårt att förena en sänkning av skatten på ”miljötärande” medel med förvaltarskapstanken som är en av grundpelarna i den kristdemokratiska ideologin. Att omvändningen skulle komma förr eller senare var därför tämligen klart. För det tredje skapar detta en större enighet i regeringen och inom den borgerliga alliansen. Att vara oense i en sådan här fråga är bara onödigt och är det någonting som behövs i regeringssamarbetet så är det just enighet. 

Alltså, att bryta vallöften är förstås aldrig positivt, men den här gången väger ändå fördelarna tyngre än nackdelarna.

Aron Modig

Annons

1 kommentar

Under Övrig politik, Ideologi, Kristdemokraterna

Ett svar till “Kristdemokraterna svänger om bensinskatten

  1. J.P. Green

    Som miljöengagerad KD:are blev jag verkligen glad över denna vändning. I relation till klassisk kristdemokratisk ideologi så ligger det till som ni säger – en sänkning av skatten på “miljötärande” medel är helt i enlighet med förvaltarskapstanken, en av grundpelarna i den kristdemokratiska ideologin. KD hamnade fel från början i denna fråga.

    Med vänlig hälsning

    Peter Green

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s