Svensk socialistisk slapp studentpolitik

Taget från forumet Flashback:

”Ytterligare en dag läggs till handlingarna där jag åter igen oroas över tillståndet i riket. Ivriga representanter för Vänsterns Studentförbund delade idag ut flyers vid Stockholms Universitet, där motton som: ”Vägra ta skitjobb!” och ”Vägra vara tacksam!” torgfördes.

Mest barockt av allt var dock förslaget som de på fullt allvar vill samla röster bakom: ”Inför 5 veckors betald semester för studenter!”

Jag frågade en av ungdomarna vem de har tänkt ska finansiera detta kalas. Statskassan är ingen bottenlös skattkista vi bara kan ösa ur. ”Höj skatterna”, var det självklara svaret. Så ni tycker att sjuksköterskor och lagerarbetare (de jobb ni själva anser er vara för fina för att ta då ni vill vara studenter på HELTID) ska betala er fem veckors semester så att ni ska slippa jobba?
”Nej, de RIKA ska betala”, svarar stolpskottet.

Hur verklighetsfrämmande och bortskämda får människor bli?? Jag skäms ta mig fan för att vara student i det här landet! ”

Ja vad ska man säga om detta egentligen? För oss studenter är det viktigt att få tidiga meriter för att kunna lättare komma ut i arbetslivet och få ett värdigt jobb, en alldeles ypperlig bra metod för att uppnå detta, är att ta ett sommarjobb. Hur denna semesterersättning sedan ska se ut har vi ännu inte fått något vidare svar på. I ärlighetens namn tar jag hellre ett sommarjobb än ta semster med studiemedel (som jag antar att de menar). Beträffande finansieringen av en studentsemester kan jag aldrig förstå varför dessa vänstermänniskor är så inlåsta på grupper, det är alltid någon grupp som ska få betala för detta och naturligtvis syftar de på de rika (?). Hur menar de egentligen kan man fråga sig speciellt nu när förmögenhetsskatten slopas i januari 2008 och därmed försvinner också kontrollen över de tillgångar som en gång låg till grund för förmögenskatten. Det ända som då finns kvar att gå efter, är att jaga höginkomsttagarna. Hur denna grupp ska betala ca 260 000 studenters sommarsemester har jag svårt att se. En enkel kalkyl på detta skulle kunna se ut som nedan:

om vi antar en låg siffra om 10 000 kr i semesterersättning för dessa 5 veckor per student: 10 000 * 260 000 = 2,6 miljarder

Sen kan man ju komma med en rad andra antagenden som exempelvis att vill de rika verkligen betala för en grupp såsande studenter? Eller är det hela verkligen genomförbart? Då betald semester får man ju trots allt bara om man är heltidsanställd.

Vänsterns studentförbund

Christofer Popoff

Annons

1 kommentar

Under Citat, Ideologi, Studentförbund, Utbildningspolitik

Ett svar till “Svensk socialistisk slapp studentpolitik

  1. Erik Bengtson

    ”Sen kan man ju komma med en rad andra antagenden som exempelvis att vill de rika verkligen betala för en grupp såsande studenter?”

    En intressant vändning på det är ju också om vi studenter själva verkligen vill få betald semester nu för att sedan betala det genom högre skatter när vi är klara och blir ”rika”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s