Lovande första rapport från Globaliseringsrådet

För några veckor sedan avlade det av regeringen tillsatta Globaliseringsrådet sin första rapport, ”Kunskapsdriven tillväxt”, vilken utgör en allmänt hållen diskussion kring Sveriges nuvarande och framtida position i avseende på internationell konkurrenskraft i en globaliserad värld.

I rapporten finns idel intressanta resonemang, inte minst en hel del som rör högre utbildning och forskning. Nedan följer ett antal citat:

”Forskningen har, som generellt omdöme, eftersatts och inget svenskt universitet placerar sig längre bland de allra främsta i världen. Karolinska Institutet ligger närmast. På ett klassiskt svenskt styrkeområde som medicinsk forskning har citeringsgraden gått ner påtagligt under de senaste tio åren.”

”Utbildningen är inte tillräckligt framstående till sina resultat och den är svag i förhållande till de stora resurser som avdelas för den. Alltför många lämnar utbildningssystemet utan tillräckliga kunskaper. Låg status för läraryrket bidrar till få sökande i förhållande till utbildningsplatser, vilket sänker kvaliteten på lärarna för framtiden. Skillnaden mot Finland är här påtaglig.”

”Sverige måste hålla ett antal forskningscentra i världsklass, med erforderlig kritisk massa. Även absolut storlek har betydelse, inte bara relativ. Detta är ett skäl för att ett ambitiöst land med förhållandevis liten ekonomi kan behöva anslå mer i procemt av BNP till forskning och utveckling än större länder. För att forskningen ska mynna ut i produkter är det viktigt att stärka våra forskningsinstitut.”

Att regeringen tillsatt ett råd med uppgift att se över Sveriges framtida möjligheter att konkurrera i en globaliserad värld och att detta råd släpper en rapport av detta slag är oerhört positivt och är ytterligare ett bevis på hur mycket gott Alliansregeringen hunnit uträtta inom loppet av bara ett år.

I väntan på de kommande rapporterna kan man underhålla sig med att läsa denna (som faktiskt endast är 16 sidor lång) i sin helhet här.

Aron Modig

Annons

Lämna en kommentar

Under Utbildningspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s